CURS DE LIMBA ROMÂNĂ ONLINE – gratuit – Jurnal de Chişinău

18 Jun

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) lansează programul „Curs de Limba Română”, cu scopul de a promova studiul limbii române în comunităţile româneşti de peste hotare.

Proiectul prezintă un caracter inedit, numărându-se printre puţinele resurse electronice disponibile care permit accesarea şi parcurgerea gratuită a unor module de studiu al limbii române.

Cursul se adresează românilor aflaţi în afara graniţelor care vorbesc limba română, însă nu au studiat într-o instituţie de învăţământ cu predare în limba română, precum şi celor care doresc să dobândească şi să îşi perfecţioneze cunoştinţele gramaticale şi de lexic.

Portalul vizează stimularea capacităţii de înţelegere, de dialog şi de asimilare a unei pronunţii corecte în limba română, fiind structurat în 3 module şi 30 de lecţii, formulate în funcţie de gradul de dificultate abordat. Cursul nu necesită cunoştinţe avansate de folosire a computerului, iar exerciţiile şi textele sunt însoţite de materiale audio şi ilustraţii care facilitează parcurgerea lor.

Acest portal poate reprezenta un instrument util atât pentru studiul individual, cât şi în cadrul orelor de limba şi literatura română.

Accesarea lecţiilor şi a modulelor este gratuită şi se poate face direct de pe pagina de index a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni sau introducând adresa http://www.dprp.gov.ro/elearning/.

Invităm presa de limba română şi mediul asociativ românesc din întreaga lume să susţină mediatizarea acestui portal ce are drept scop promovarea limbii române peste hotare.

Cursul de Limba Română a fost realizat cu sprijinul DRP, în cadrul unui proiect propus de Liga pentru Utilitate Publică.

via CURS DE LIMBA ROMÂNĂ ONLINE | Jurnal de Chişinău.

 

===

Cursuri de limba română pentru cetăţenii străini
Ultima actualizare: 2012-06-15 10:41 EET

Cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, adulţii rezidenţi din ţări terţe, dar şi persoanele adulte provenind din străinătate, care au dobândit o formă de protecţie în România au dreptul la efectuarea unui curs gratuit de limba română. Organizarea respectivelor cursuri este în responsabilitatea Ministerului român al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin inspectoratele şcolare judeţene. Pentru a urma un curs de limba română, o persoană trebuie să depună o cerere însoţită de o copie legalizată a unui act de identitate, fie la un birou local al Oficiului Român pentru Imigrări, fie la inspectoratele şcolare judeţene.

Odată înregistrat un număr suficient de cereri, anume cel puţin zece, Inspectoratul Şcolar desemnează un inspector responsabil cu organizarea cursurilor, precum şi o şcoală în care să se desfăşoare acestea. Un curs are o durată de 140 de ore şi se desfăşoară pe durata unui an şcolar, timp de patru ore pe săptămână, conform unei programe adoptate oficial la nivel naţional. La finalul cursului, se organizează o sesiune de evaluare, iar participanţii primesc un certificat cu antetul Ministerului Educaţiei. Informaţii suplimentare pot fi găsite pe site-ul www.migrant.ro, editat în engleză, franceză şi română.

Pe de altă parte, amintim că cetăţenii străini care doresc să studieze în România îşi încep cursurile prin învăţarea limbii române, timp de un an. Astfel de cursuri se adresează inclusiv etnicilor români şi aromânilor care trăiesc în state învecinate ţării noastre, anume în Republica Moldova, sudul Ucrainei, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia, cursurile fiind găzduite de către Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi”, situat în apropierea Bucureştiului, în comuna Tărtăşeşti. Institutul, care are adresa de Internet www.hurmuzachi.ro, dispune de spaţii de învăţământ moderne, de locuri de cazare în cămine, de cantină, spaţii sportive şi de divertisment. Cursanţii studiază limba română, istoria românilor, literatura română şi limbi străine sub îndrumarea unor cadre didactice din Universitatea Bucureşti, în special din Facultăţile de Litere, Geografie şi Istorie.

Cursuri pentru cetăţenii străini aflaţi în Bucureşti organizează şi Institutul Cultural Român. Spre exemplu, în acest an, se mai pot face înscrieri pentru două serii, anume pentru cea dintre 10 septembrie şi 4 octombrie, cu data-limită de înscriere 5 septembrie, şi pentru cea dintre 16 octombrie şi 13 decembrie, cu data-limită de înscriere 9 octombrie. Cursurile cuprind câte 36 de ore de studiu, se desfăşoară la Şcoala „Alexandru Vlahuţă” din zona Pieţei Dorobanţi, iar taxa este de 200 de euro. Informaţii suplimentare pot fi aflate de pe site-ul Instututului Cultural Român, cu adresa www.icr.ro, secţiunea Bucureşti – Evenimente.

Să notăm şi că, pe Internet, pot fi găsite alte numeroase oferte de efectuare a unor cursuri de limba română sau manuale speciale pentru cetăţenii străini utilizând, spre exemplu, cuvintele-cheie “limba română pentru străini”.
(Cristian Mihu)

Material editat de Elena Ștefan.

 

===

Curs gratuit de limba română la Chişinău:

http://www.metacrawler.com/search/web?fcoid=417&fcop=topnav&fpid=2&q=curs+gratuit+limba+romana+chisinau&ql=

 

Daca nu sant sa organizam noi pentru cei doritori de acolo. Contacteaza-ma daca ai idei, donatii!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: