Topul celor mai murdare alimente

14 Jun

Exista alimente care sunt “murdare”, care necesita atentie mare la preparare si mai ales la manevrare.

alimente murdare

Specialistii in igiena alimentatiei de la Universitatea din Michigan atrag atentia asupra carnii tocate (de pui, de curcan, de vaca, de porc sau amestec). Chiar tocata in fata noastra, masina nu se igienizeaza dupa fiecare tocare, ramanand la temperatura camerei pana la urmatoarea tocare. Bacteriile, unele chiar patogene, se multiplica la temperatura camerei, iar carnea maruntita devine un mijloc de transport excelent pentru acestea. Pastrata la rece si gatita cat mai repede dupa achizitionare, la temperaturi de minimum 70°C in centrul termic al alimentului (echivalentul a 160°C in baia de ulei sau 100°C in apa de fierbere), preparatul culinar pe baza de carne tocata poate fi sigur. Rata toxiinfectiilor alimentare de la burgerii gatiti acasa este de cca 21% fata de numai 5% in restaurante.

DIN APA MARII

Pe locul doi in acelasi top stau scoicile, midiile, stridiile si crustaceele. Atunci cand cochiliile sunt deschise exista un risc ridicat de toxiinfectie alimentara. Daca crevetele, racii, langustinele si langustele nu sunt rosii avand si trunchiul curbat este un indiciu ca nu au fost blansati (opariti) vii, fiind posibila o severa intoxicatie alimentara sau o toxiinfectie alimentara. Femeilor insarcinate le este interzisa consumarea de stridii, iar celorlalti consumatori fiindu-le recomandata consumarea acestora in perioada septembrie-aprilie.

Oul este pe locul trei in acest top. Posibilitatea contaminarii cu Salmonella este mare, mai ales ca aceasta bacterie poate exista si in interiorul oului, nu numai pe coaja. Coaja oului are o structura poroasa care permite intrarea bacteriilor in interior. Sfatul specialistilor este sa se cumpere oua numai de la ferme autorizate sau producatori autorizati, sa nu achizitioneze oua cu coaja mudara si nici fisurata si mai ales sa spele ouale inainte de utilizare cu apa calda si detergent. Oul de rata este si mai expus contaminarii cu Salmonella, din cauza ca acesta stationeaza mai mult timp in conductul avian.

MAINI MURDARE

Pe locul patru sta pepenele. Specialistii au observat ca 90% din participantii la un studiu nu au sters coaja pepenelui inainte de taiere, antrenand astfel murdaria in interior. Acestia recomanda spalarea pepenelui la exterior cu o sapunada lejera. Pe ultimul loc in topul alimentelor murdare se situeaza toate acelea care sunt atinse cu mainile nespalate sau care au leziuni cutanate.

Stafilococii si streptococii ajunsi de pe mainile murdare sau cu rani dau de un mediu favorabil de multiplicare pe alimente. Chiar pastrate la frigider, pe alimentele atinse de maini murdare sau cu rani se pot multiplica Listeria monocytogenes si Yersinia enterocolitica, bacterii responsabile de deces neonatal. Un studiu similar s-a facut si pentru cele mai dezgustatoare “ingrediente” din farfurie.

Sursa: Jurnalul National

via Topul celor mai murdare alimente.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: