Proiectul “Biblionet” va fi implementat în judeţul Bacău — Portalul bibliotecii judetene Bacau

14 May

Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza” Bacău

câştigă prima rundă Biblionet

Luni, 20 iulie, într-un comunicat de presă, Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, a anunţat rezultatele competiţiei între bibliotecile judeţene, desfăşurate în cadrul Programul Naţional „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, de informatizare a bibliotecilor publice din România. Printre cele 12 judeţe care au câştigat prima rundă a concursului se află şi Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza” Bacău care a participat cu un dosar consistent, cuprinzând informaţii detaliate privind capacitatea bibliotecii judeţene de implementare a programului, capacitatea coordonatorului de proiect, centrul de formare judeţean şi profilul a 25 de biblioteci orăşeneşti şi comunale, din care 20 au fost selectate pentru introducerea, chiar în acest an, a calculatoarelor. Biblionet este cel mai amplu proiect de informatizare a bibliotecilor publice din România, finanţat cu suma de 26,9 milioane de dolari de către Fundaţia Bill&Melinda Gates şi implementat de către IREX România în colaborare cu ANBPR.

Iniţial au fost înscrise în concurs 31 de judeţe. Membrii Comitetului de selecţie (format din 7 angajaţi ai IREX şi specialişti din Ministerul Culturii, Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Educaţiei, Microsoft România, EOS Timişoara, Camera de Comerţ Româno-Americană, Ambasada SUA, FDSC, CERE) au ales 12 judeţe şi 240 de biblioteci publice din aceste judeţe, după ce au evaluat dosarele şi după inspecţiile pe teren efectuate prin sondaj. Cele 20 de biblioteci publice locale din judeţul Bacău care vor fi informatizate în noiembrie 2009 sunt : Faraoani, Buhuşi, Gura Văii, Livezi, Zemeş, Hemeiuşi, Stănişeşti, Caşin, Răcăciuni, Lipova, Blăgeşti, Racova, Ştefan cel Mare, Podu Turcului, Palanca, Glăvăneşti, Gîrleni, Coloneşti, Sascut, Agăş. Acestea au câştigat selecţia făcută la nivel judeţean, după care au intrat în dosarul înaintat la IREX România. În funcţie de spaţiul alocat pentru calculatoare şi de numărul populaţiei bibliotecile respective vor primi 2 – 4 şi chiar 6 calculatoare, soft-urile necesare şi alte aparate auxiliare. Bibliotecarii din localităţile câştigătoare vor beneficia şi de cursuri gratuite, finanţate de aceeaşi organizaţie, care se vor desfăşura la sediul Bibliotecii Judeţene Bacău.

Echipa de la Biblioteca Judeţeană care a instrumentat dosarul câştigător este următoarea : Gabriela Muraru, director, Crina Ifrim, şef birou relaţii cu publicul şi Ioan Enache, coordonator de proiect. Urmează crearea Centrului de Formare, pregătirea formatorilor, asigurarea condiţiilor optime în fiecare bibliotecă şi instalarea aparaturii, pregătirea celor 20 de bibliotecari pentru administrarea Centrelor de Internet care se vor forma şi punerea acestora, gratuit şi nediscriminatoriu, la dispoziţia comunităţilor locale. Apoi, aplicaţii ale unor noi aspiranţi din bibliotecile publice băcăuane pentru accederea în runda a doua a Programului Biblionet, fiindcă acesta este marele avantaj al succesului actual: judeţul Bacău poate participa la fiecare rundă a proiectului pe durata celor 5 ani, având şansa să înmulţească numărul de localităţi care vor fi informatizate prin intermediul bibliotecilor publice.

via Proiectul “Biblionet” va fi implementat în judeţul Bacău — Portalul bibliotecii judetene Bacau.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: