O tinara din Bacau absolva aceeasi facultate ca Meryl Streep

17 Jan

“Numarul absolventilor de la Colegiul National “Vasile Alecsandri” care studiaza la universitati din lume este in crestere. “In prezent sint la facultati din strainatate in jur de 30 de absolventi de la noi.”

O tinara din Bacau absolva aceeasi facultate ca Meryl Streep

Share This
PUB
BLOGURI AFILIATE

Fara Filtru

  • Ce poti cumpara cu 61 de lei
    Astazi am cumparat din Libraria “Alexandria”, din Bacau, la un pret neasteptat, comparativ cu valoarea autorului si a cartilor, doua…
Headlines by FeedBurner

<p>Subscribe to RSS headline updates from: <a href=”http://feeds.feedburner.com/farafiltru/tZkh”></a><br/>Powered by FeedBurner</p>

Pe 20 mai 2012, bacauanca Alexandra Ciucu, fosta eleva a Colegiului National “Vasile Alecsandri”, va imbraca roba de absolvent al unei reputate si selective institutii de invatamint superior din New York, Vassar College, care ofera de 151 de ani programe de studiu inter si multidisciplinare, pe care le-au urmat in timp personalitati precum actrita americana, laureata a Premiilor Oscar, Meryl Streep, sau Lisa Kudrow, indragita interpreta a personajului Phoebe, din cunoscutul serial de televiziune “Friends”. In prezent, bacauanca este singurul student român de la aceasta facultate newyorkeza. In cei patru ani de studiu universitari, a urmat stagii de pregatire la Paris si Oxford.

Alexandra Ciucu a absolvit cursurile profilului de filologie intensiv engleza ale Colegiului National “Vasile Alecsandri” din Bacau in anul 2008. Pe durata studilor liceale a fost laureata a Olimpiadei Nationale de Engleza, ceea ce i-a facilitat drumul, sint de parere fostii sai profesori, spre universitatea americana.

Alexandra Ciucu vorbeste insa cu modestie despre reusitele sale scolare si promoveaza ideea ca orice elev care isi doreste sa studieze in strainatate poate sa reuseasca acest lucru, daca indeplineste citeva conditii simple.

“Admiterea la Vassar College mi s-a parut un proces usor. Am stiu din primele clase ale liceului ca vreau sa studiez in strainatate si cind au venit la noi, la «Alecsandri», voluntarii americani am aflat prin intermediul lor cam ce pasi trebuie sa strabat pentru asta.

In clasa a XI-a am dat niste examene, SAT 1 si SAT2, bacalaureatul american. Iar in clasa a XII-a a urmat procesul de aplicatie. A trebuit sa fac un eseu, din care sa-si dea ei seama ce fel de persoana sint, si sa trimit recomandari de la profesori. Ei vor ca studentul sa aiba interese si abilitati cit mai diverse iar pe mine ma atragea acest sistem al lor, de liberal arts, care isi ofera o pregatire multidisciplinara.

Simteam ca a face de exemplu doar Stiinte politice nu era de ajuns pentru mine. Eram foarte avida de cunoastere”, a vorbit Alexandra Ciucu, in scurta sa vizita in Bacau, despre inceputul drumului spre America. A fost acceptata, ba chiar i-au oferit o bursa de studiu, un ajutor financiar anual de 52 de mii de dolari, in conditiile in care costurile de studiu pe un an la aceasta un universitate este de aproximativ 55 de mii de dolari.

La Vassar College, Alexandra Ciucu a studiat in principal Stiinte Politice si Limba si literatura franceza, dar structura multidisciplinara a programelor facultatii i-au oferit pregatire si in domenii precum economie sau film, de exemplu Pe durata celor patru ani, a beneficiat, prin politica universitatii, de stagii de pregatire, de cite un semestru, la Paris (Franta), unde a studiat limba franceza, si in Oxford (Anglia), unde a studiat economie si stiinte politice.

A fost angajata la o companie din Chicago

Pregatirea multidisciplinara a ajutat-o sa treaca de curind interviurile de angajare la o companie de consultanta economica, din Chicago, unde va lucra din luna iulie a acestui an. Bacauanca a pastrat confidentialitatea salariului, insa am aflat ca va fi platita peste media americana.

“Sint produsul scolii românesti”

Intrebarile legate de scoala româneasca si de o viitoare intoarcere in România o irita, fiind impotriva discursurilor de tip denigrator la adresa tarii din care a plecat si fata de care se simte datoare. “Eu sint produsul educatiei românesti, a profesorilor care mi-au insuflat dorinta de cunoastere si care m-au ajutat mereu, a unui liceu intreg.

Asta nu pot s-o uit. Am 18 ani formatori in spate in România. Am o oarecare datorie sa dau inapoi, nu stiu cind, nu stiu ce, nu stiu cum dar cind o sa ma simt destul de puternica o sa ma intorc”, a subliniat bacauanca din America. Printre oamenii carora simte ca le este in mod deosebit datoare i-a enumerat pe fosta diriginta Florenta Popa, pe directorul Vasile Cautis dar si pe regretatul Eugen Budau, fostul sau profesor de la scoala generala.

Chiar daca apreciaza scoala româneasca, ca mediu formator, Alexandra ii incurajeza pe elevii sa aleaga institutii de invatamint superior din strainatate, pentru “oportunitatile incredibile”, pe care il ofera un astfel de mediu academic. Numarul absolventilor de la Colegiul National “Vasile Alecsandri” care studiaza la universitati din lume este in crestere. “In prezent sint la facultati din strainatate in jur de 30 de absolventi de la noi. Sint ambasadori ai invatamintului românesc”, a tinut sa precizeze Vasile Cautis, director al Colegiului National “Vasile Alecsandri”. (Laura HUIBAN)

Read more at www.ziaruldebacau.ro

 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: